Alerta per onada de calor. Mesures de prevenció i d'autoprotecció.

Dijous, 12 d'agost de 2021 a les 00:00

El Departament de Salut ha activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2, davant l’episodi de temperatures màximes extremes que està previst que comencin avui a Catalunya. Aquesta onada de calor afectarà sobretot a les comarques de ponent: Segrià, Noguera, Urgell, Pla d’Urgell i Garrigues, on el perill és considerat de molt alt (5-6), així com la Catalunya Central.

A banda d'això, a partir del dia 11 d'agost i fins el proper dilluns, si baixen les temperatures com està previst, s'activa el Pla Alfa nivell 2 per risc molt alt i extrem d'incendi a tot el Berguedà. Seguint les recomanacions de Protecció Civil, es prohibeix fer ús de les barbacoes de les àrees de pícnic.

Està previst que durant aquests dies, pràcticament la totalitat de les comarques de Catalunya estiguin en risc molt alt (3-4) per l’onada de calor. Independentment del llindar de risc previst, l’alerta de les altes temperatures i els consells per l’autoprotecció de la ciutadania s’estenen a tot el territori català.

Per la seva banda, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) reforça tot el seu equip operatiu i el servei del 061 Salut Respon per donar resposta a la situació de contingència actual. Davant la pandèmia de la Covid-19, l'onada de calor i el risc d'incendi (INFOCAT) el SEM pot garantir l'atenció simultània en els diversos contextos exposats. Des del 061 Salut Respon es reforça el recolzament a les persones fràgils i amb malalties cròniques per atendre les necessitats que presentin durant aquest període de l'onada de calor.

Per prevenir els possibles efectes d’aquestes temperatures màximes, Salut recorda a la ciutadania quins són els consells d’autoprotecció:

Protegiu-vos del sol i la calor

  • Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on toca.
  • Obriu les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la.
  • Estigueu-vos a les estances més fresques.
  • Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire acondicionat, ventalls) per referescar l’ambient. Si no teniu aire condicionat, mireu de passar les hores de més calor, o com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, biblioteques...)
  • Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua...
  • Al carrer, eviteu el sol directe amb una gorra o barret.
  • Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
  • Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
  • Porteu aigua i beveu-ne sovint
  • Vigileu amb els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants o a persones fràgils amb les finestres tancades.


Reduïu l’activitat física a les hores de més calor

Eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor.

Reduïu les activitats intenses.

Beveu força aigua i vigileu l’alimentació

Beveu aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot sense tenir set.

No prengueu begudes alcohòliques.

Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.


Ajudeu els altres. Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola
 

Mireu de visitar-los un cop al dia.

Ajudeu-los a seguir aquests consells.

Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

Darrera actualització: 12.08.2021 | 13:17